Zorgorganisatie Fier opent in 2020 een tweede Veilige Veste in Zuid-Holland. Daarvoor is vandaag een pand aangekocht in Capelle aan den IJssel. De nieuwe opvanglocatie van Fier zal ruimte bieden aan ongeveer dertig slachtoffers van geweld.

Niemand zou zich moeten verstoppen of opgesloten worden als bescherming tegen geweld terwijl de daders vrij rond lopen. Dat is toch de wereld op z’n kop? Daarom ontwikkelde Fier de Veilige Veste. Een eigentijdse voorziening waar slachtoffers van geweld, uitbuiting en misbruik een totaalpakket van opvang, hulp en bescherming krijgen. Een plek waar meisjes en jonge vrouwen een veilig onderkomen vinden en kunnen werken aan hun toekomst. Zonder zich te hoeven verstoppen.

Duurzaamheid en hoog intensieve zorg
De Veilige Veste is niet alleen een eigentijds en duurzaam gebouw maar biedt ook een duurzame en eigentijdse zorginhoud. Het eerste expertise- en behandelcentrum staat in Leeuwarden en het tweede dus in Rotterdam Rijnmond. Door de nieuwe locatie kunnen nog meer jongeren, maar ook moeders met kinderen, op eigentijdse wijze worden behandeld. Daarnaast wil de organisatie het vernieuwende hulpaanbod van hoog intensieve en veilige zorg in Nederland verder ontwikkelen, omdat onderzoek uitwijst dat het concept goed werkt. ‘Dat is een stuk eenvoudiger met een tweede locatie in de Randstad, waar veel universiteiten en kenniscentra zijn’, zegt bestuursvoorzitter Linda Terpstra.

Het zorgconcept van de Veilige Veste: veiligheid en zorg hand in hand
Behandeling in de Veilige Veste betekent een behandeling binnen een samenhangend zorgconcept waar hoogwaardige zorg en veiligheid met elkaar worden gecombineerd. Een veilige en beschermde omgeving die gericht is op de toekomst en waar mensen verder worden geholpen en weer rechtop worden gezet.
Linda Terpstra: ‘Veel kwetsbare kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen hebben een vorm van geweld meegemaakt: verwaarlozing, mishandeling, seksueel geweld, huiselijk geweld. Gespecialiseerde hulp bij geweld moet beter bereikbaar worden voor alle kinderen, jongeren en volwassenen in Nederland. Fier wil de cirkel van geweld doorbreken. Trauma, trots, maar vooral toekomst. Daar draait het om bij Fier en bij de Veilige Veste. Daarnaast heeft de Veilige Veste een kennisfunctie gericht op ontwikkeling, innovatie, onderzoek en opleiding.’

Gemeente Capelle aan den IJssel
De gemeente Capelle is blij met de samenwerking met Fier en heeft zich sterk gemaakt voor de totstandkoming van dit project. Wethouder Ans Hartnagel is al jaren als vrijwilliger betrokken bij Fier heeft zich met hart en ziel ingezet om de Veilige Veste een plek te bieden in Capelle. ‘Het werk van Fier vind ik ontzettend belangrijk en ik heb met eigen ogen kunnen zien wat voor positieve impact de hulpverlening van Fier op de meiden heeft. Dat de tweede Veilige Veste nu in Capelle komt te staan vind ik een enorme aanwinst voor alle betrokkenen.’
Ook de burgemeester van Capelle, Peter Oskam, is verheugd over de komst van de Veilige Veste: ‘Wij zijn bijzonder trots dat de tweede Veilige Veste een plek heeft gevonden in Capelle aan den IJssel. Wij hebben veel waardering voor het werk van Fier en steunen hun missie om geweld de wereld uit te helpen. Het is goed dat kwetsbare jongeren straks in Capelle terecht kunnen voor een behandeling bij Fier binnen de Veilige Veste.’

Fier
Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. De organisatie is gericht op het voorkomen van geweld, het stoppen van geweld en het bieden van hulp bij de gevolgen van geweld. Fier combineert gespecialiseerde zorg in een veilige/beschermde omgeving met een kennisfunctie (ontwikkel-, innovatie- en onderzoeksfunctie). De expertisegebieden zijn huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, seksueel geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek en (vroegkinderlijke) traumatisering. De ontwikkeling van de tweede Veilige Veste is mede mogelijk gemaakt door een extraprojectbijdrage van de Nationale Postcode Loterij.